2017. január 2., hétfő

Karácsonyi almás pite

Mindig is ki szerettem volna próbálni ezeket a menő sütiformás pitéket. Gondoltam mikor máskor, mint karácsonykor? Karácsonyfás sütiformákkal..😃 Ismét törekedtem a mentességre, és bár ez a recept nem tartalmaz glutént, laktózt, cukrot, kalóriát annál inkább! Szóval csak óvatosan! 😏

Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg gluténmentes zabliszt
- 28 dkg fehér rizsliszt + a nyújtáshoz, formához is kell
- 25 dkg puha laktózmentes, vaníliás Vénusz sütőmargarin (ez megdobja ám a kalóriaértéket, de egyszer van karácsony egy évben..😉)
- 12 dkg porrá őrölt eritrit
- 1 csomag vaníliás xilit
- 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
- csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 nagy alma meghámozva, kicsumázva, felkockázva (aszkorbinsavval meg lehet szórni, ha közben sok a dolgunk, be ne barnuljon)
- 1 csomag Kislányfejes vaníliás pudingpor
- fél dl szójaital/laktózmentes tej
- 2 púpozott ek. eritrit
- fahéj, citromlé ízlés szerint

Először elkészítettem a töltelékhez valót, hiszen annak úgyis hűlnie kell. Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, puhára főzzük és ízesítjük a töltelék hozzávalóival, majd sűrítjük a tejben feloldott pudingporral. Ha kész, akkor hagyjuk kihűlni, néha kevergetjük. Ezután dolgozzuk össze a tésztát, ne legyen ragacsos, ha szükséges tegyünk még hozzá rizslisztet. No nekem itt meggyűlt a bajom a tésztával, ugyanis rendkívül morzsálódott. Mivel nincs konyhai robotgépem, így kézzel morzsoltam bele a vajat, ami nem volt még teljesen puha, ti ne kövessétek el ezt a baklövést! :) De míg hűlt a töltelék, addig hűtőbe raktam, amitől jobban összeállt a tészta. Ha már jónak véljük az állagát, nyújtsuk ki óvatosan, de előtte csippentsünk le belőle egy tenyérnyi adagot, amiből a tetejére mennek majd a karácsonyfák. Kivajazott és rizslisztezett piteformába tesszük a kinyújtott tésztát, úgy hogy legyen széle is. Szurkáljuk meg villával, egész az aljáig, hogy távozhasson a gőz. Előmelegített sütőben 180°-on kb. 15 percig sütjük. A tölteléket szorgosan kavargatjuk, majd  ráöntjük az elősütött tésztára. A félretett tésztát kinyújtjuk, majd karácsonyfákat szaggatunk belőle, melyeket a süti tetejére helyezünk. Lekenhetjük egy tojássárgájával a tetejét, de nem fontos. Majd további 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük. Várjuk meg míg kihűl, különben meggyűlik a bajunk a szeleteléssel. Nekünk hűtve jobban ízlett!

Forrás: http://pinkdust.cafeblog.hu/2015/10/14/almas-pite-glutenmentes-laktozmentes-recept/