2016. december 22., csütörtök

Mindenmentes fahéjas kürtőskalács

Sosem gondoltam, hogy egyszer kürtőskalácsot fogok készíteni, azt hittem ez otthon kivitelezhetetlen. Aztán hozta az új receptet Szafi, én pedig jöttem, sütöttem, győztem! Tudom, hogy mostanság sok Szafi-liszt receptet hoztam, de ígérem, nemsokára jön 1-2 finomság hétköznapibb hozzávalókból. 😊

Hozzávalók:
- 125 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
- 20 g por állagú eritrit
- csipet só
- 1 citrom héja
- 15 g citromlé
- 140 g víz
Forgatáshoz:
-fahéjjal elkevert eritrit

A száraz és nedves hozzávalókat először külön, majd egymással is összekeverjük. Eleinte folyékony, de hamar összeáll. 5 percig pihentessük a tésztát, addig elkészítjük a formát. 
Én egy törlőpapír gurigát bevontam alufóliával, amit befújtam olajspray-vel. Majd ezt állítjuk egy kisebb tepsire.
Ha összeállt a tészta, kétfelé osztjuk, átgyúrjuk és kb. 15 cm-es körlapokat nyújtunk belőlük. Majd 2 cm szélesen, spirálisan felvágjuk a tésztát. Nagy segítség ehhez Szafi videója, nézzétek:
A tésztacsíkot tekerjük fel a formára úgy, hogy fedjék egymást, majd óvatosan nyomkodjuk a gurigára, nehogy sütés közben leessen. Kenjük át kevés vízzel és így görgessük fahéjas eritritbe. Egy tepsit (ami nagyobb a guriga teljes hosszánál) kibélelünk sütőpapírral és erre helyezzük rá a kürtőskalácsot úgy, hogy ne érintkezzen a tepsivel. A videóban ezt is látni fogjátok.
Előmelegített 180°-os sütőben alsó-felső programon, oldalanként 10-15 percig sütjük. A sütés félidejében fordítsuk meg a kalácsot. Ha kész, forrón még egyszer átgörgethetjük a fahéjas eritriten, úgy sokkal ízletesebb lesz!