Sosem gondoltam, hogy egyszer kürtőskalácsot fogok készíteni, azt hittem ez otthon kivitelezhetetlen. Aztán hozta az új receptet Szafi, én pedig jöttem, sütöttem, győztem! Tudom, hogy mostanság sok Szafi-liszt receptet hoztam, de ígérem, nemsokára jön 1-2 finomság hétköznapibb hozzávalókból. 😊

Hozzávalók:
- 125 g Szafi Free Expressz lisztkeverék
- 20 g por állagú eritrit
- csipet só
- 1 citrom héja
- 15 g citromlé
- 140 g víz
Forgatáshoz:
-fahéjjal elkevert eritrit
A száraz és nedves hozzávalókat először külön, majd egymással is összekeverjük. Eleinte folyékony, de hamar összeáll. 5 percig pihentessük a tésztát, addig elkészítjük a formát.
Én egy törlőpapír gurigát bevontam alufóliával, amit befújtam olajspray-vel. Majd ezt állítjuk egy kisebb tepsire.
Ha összeállt a tészta, kétfelé osztjuk, átgyúrjuk és kb. 15 cm-es körlapokat nyújtunk belőlük. Majd 2 cm szélesen, spirálisan felvágjuk a tésztát. Nagy segítség ehhez Szafi videója, nézzétek:
A tésztacsíkot tekerjük fel a formára úgy, hogy fedjék egymást, majd óvatosan nyomkodjuk a gurigára, nehogy sütés közben leessen. Kenjük át kevés vízzel és így görgessük fahéjas eritritbe. Egy tepsit (ami nagyobb a guriga teljes hosszánál) kibélelünk sütőpapírral és erre helyezzük rá a kürtőskalácsot úgy, hogy ne érintkezzen a tepsivel. A videóban ezt is látni fogjátok.
Előmelegített 180°-os sütőben alsó-felső programon, oldalanként 10-15 percig sütjük. A sütés félidejében fordítsuk meg a kalácsot. Ha kész, forrón még egyszer átgörgethetjük a fahéjas eritriten, úgy sokkal ízletesebb lesz!