2017. január 2., hétfő

Csodálatosan puha és mentes mézeskalácsok

Wander food wonder blogján találtam ezt a szuper mézeskalács receptet, ami annyira jól sikerült és annyira egészséges, hogy úgy döntöttem, hagyomány lesz karácsonykor, szóval köszönöm Dóri! :)

Hozzávalók:

- 20 dkg (gluténmentes) zabpehelyliszt
- 4 dkg rizsliszt
- 60 g laktózmentes növényi vaj vagy kókuszolaj
- 40 g eritrit
- 6 tk mézeskalács ízű fűszerkeverék
- 2 tojás + 1 a kenéshez
- 2 ek hidegvíz
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 2 kk citromlé (legjobb a frissen facsart)

Máz:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg poretrit
-  pár csepp ételszínezék: szörp, céklapor, stb. 

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a vajat/hozzáadjuk a kókuszolajat. Itt most jobban sikerült, mint az almás piténél. :D Hozzáadjuk a tojást, citromlevet és a vizet, majd összegyúrjuk. Én egy picit betettem a hűtőbe, de akár azonnal neki láthatunk a szaggatásnak. Nagyon szuper a tésztája, könnyel lehet vele dolgozni. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, majd tetszés szerint kiszaggatjuk. Díszíthetjük dióval, aszalt gyümölcsökkel. 180°-ra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Könnyen elkészíthető, finom, puha, egészséges...kell ennél több? :)

Forrás: http://wanderfoodwonder.blog.hu/2016/12/21/azonnal_puha_mindenmentes_mezeskalacs