Remélem mindenkinek jól teltek az ünnepek, sikerült finomakat (lehetőleg egészségeseket) enni-inni, találkozni a szeretteitekkel és pihenni. :) Mi a Kedvesemmel közösen alkottuk meg a karácsonyi menüt, ami borsólevesből és harcsapaprikásból állt. Igyekeztünk tiszta alapanyagokkal dolgozni és egy napra, két személyre főzni, de utóbbi nehezen sikerült, így jó 1,5 adagot benyomtunk ebédre és vacsorára is. De mondhatom, megérte! :D

Borsóleves
Hozzávalók:
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 közepes burgonya
- 2 szál répa
- 10-15 dkg zöldborsó
- leveskocka
- só, bors
- petrezselyem
- nokedlihez: 4 ek zabpehelyliszt, 1 tojás és víz
Hozzávalók:
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 közepes burgonya
- 2 szál répa
- 10-15 dkg zöldborsó
- leveskocka
- só, bors
- petrezselyem
- nokedlihez: 4 ek zabpehelyliszt, 1 tojás és víz
A hagymát és a fokhagymát egészben megpirítjuk egy kis olajon, majd hozzáadjuk a felkarikázott répát és burgonyát. Felöntjük kb. 1 liter vízzel, majd hagyjuk felforrni. Ha felforrt, beletesszük a leveskockát, a zöldborsót, ízlés szerint fűszerezzük. Ha kellően megpuhultak a zöldségek, akkor beleszaggatjuk a zabpehelylisztből készített nokedlit, megvárjuk míg megpuhul. A végén megszórjuk petrezselyemmel és ehetjük is. Aki szeretné, tehet bele rántást, mielőtt felöntjük vízzel, én most elfelejtettem, de talán így finomabb is volt. :)
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna/téli szalámi (nálunk utóbbi volt itthon)
- 1 tk pirospaprika
- 3 dl víz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 ek. zabpehelyliszt a habaráshoz
- 1 doboz laktózmentes tejföl
- 60 dkg filézett, felkockázott harcsa
- só, bors
- 250 g laktózmentes túró
- csuszatészta
Aprítsuk finomra a hagymát, kockázzuk fel a többi zöldséget és a szalonnát/szalámit. Pirítsuk meg olajon a szalámit, majd mehet hozzá a hagyma és fokhagyma. Van olyan zsíros, hogy nem kell alá külön olaj. Szórjuk meg fűszerpaprikával és öntsünk rá 3 dl vizet. Ha felforrt, takarékra vesszük és beletesszük a paprikát, paradicsomot, ízlés szerint fűszerezzük. Kb. 15-20 percig főzzük, közben elkeverjük a lisztet 2 dl tejföllel és kevés vízzel, majd behabarjuk vele a szaftot, kíméletesen összeforraljuk. Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk a harcsát, sózzuk, borsozzuk. Ha már mindkét oldala fehér, akkor ráöntjük a mártást és összefőzzük. Közben megfőzzük a tésztát, majd összekeverjük a túróval és a maradék tejföllel, sózzuk és máris tálalhatunk. Jó étvágyat! :)