2016. november 25., péntek

Hamburger vegán buciból

Ráakadtam a Lollipopnasik oldalán egy vegán buci receptre, melyet rögtön eldöntöttem, hogy ki fogok majd próbálni. A nyár folyamán grilleztünk marhahúst és rájöttem, hogy marha finom. 😀 Gondoltam remek kombináció lenne a kettő együtt. Nézzük mi sült ki belőle!

Hozzávalók a bucihoz:
- 3 dl növényi ital vagy laktózmentes tej
- 2 ek útifű maghéj
- 10 dkg kölesliszt
- 10 dkg lenmagliszt
- 2 ek kókuszolaj vagy olívaolaj
- só
- 1 g aszkorbinsav
- 1 tk szódabikarbóna
- lenmag
- ha szükséges, víz
A belsejébe:
- húspogácsa marhából
- zöldségek: paradicsom, hagyma, uborka
- mozzarella
- cukormentes ketchup, majonéz

A növényi italt/tejet langyosítsuk meg, szórjunk bele két evőkanálnyi útifű maghéjat, gyors mozdulatokkal keverjük össze és hagyjuk állni néhány percig. A sütőt melegítsük elő 180°-ra, majd mérjük ki és öntsük egy nagyobb tálba a száraz hozzávalókat. Lenmagliszt helyett használhatunk hajdinalisztet, ciroklisztet vagy kendermaglisztet is. Öntsünk rá két evőkanálnyi kókusz - vagy olívaolajat, majd az időközben szépen megduzzadt útifű maghéjat. Sózzuk ízlés szerint, egy gramm aszkorbinsavval és egy teáskanálnyi szódabikarbónával lággyá tehetjük. Lenmagot is tehetünk bele, azonban figyeljünk arra, hogy az állaga továbbra is formázható legyen. Ha túl zömöknek érezzük a tésztát, adjunk hozzá még egy kis vizet.
A húspogácsákat szilikonos sütőpapírra tesszük és mehetnek a sütőbe. Közben vizes-olajos kézzel alaposan gyúrjuk át a tésztát és kis zsemléket formázzunk belőle. Nekem 4 darab lett. Szilikonos sütőpapírra téve mehet az előmelegített sütőbe körülbelül 30 percre. Miután elkészült, fröcsköljünk rá egy kis vizet, hogy a hűlés során ne száradjon ki. A húspogácsák is elkészülnek kb 40 perc alatt. Ha kihűltek a bucik, kettévágjuk őket és ízlés szerint megtöltjük.

A kis bucik egyébként napokig puhák maradnak, ha több adagot készítünk, fagyasztható is. De nálunk rögtön elfogytak ugyebár..