2017. május 31., szerda

Falafel burger (vegán)

Amikor hamarabb hazaérek, mint a Kedvesem, vagy van egy kis szabadidőm, szeretek neki frissen készített, egészséges vacsorával készülni. Ez a falafel burger a múlt péntek esti vacsink volt, ami olyan jól sikerült, hogy blogra való! 😃
Hozzávalók:

- Dm bio falafel por a falafelhez
- 100 g Szafi Free Világos puha kenyér lisztkeverék
- 30 g Szafi Reform CH-csökkentő lisztkeverék
- 2 g só
- 1 g szódabikarbóna
- 20 g almaecet vagy frissen facsart citromlé
- 210 g szoba hőmérsékletű víz
- cukormentes ketchup + víz a kenéshez
- szezámmag

A falafel port a leírás szerint elkészítjük, ami azt jelenti, hogy 260 ml forrásban lévő vizet adunk hozzá, majd állni hagyjuk 15 percig.

Addig a Szafi liszteket, a sót és a szódabikarbónát elkeverjük, majd hozzáadjuk az almaecettel elkevert vizet. Alaposan összegyúrjuk, majd 5 percig pihentetjük. Pihentetés után lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát, majd 3 részre osztjuk. Kb. 10 cm-es korongokat formázunk, majd szilikonos sütőpapírra helyezzük őket. Vízzel elkevert ketchuppal kenjünk le és szezámmagot szórunk a tetejükre. 220°-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük őket.

Most jöhet a falafel készítés. Nedves kézzel korongokat/golyókat formázunk a masszából és forró kókuszolajban közepes lángon kisütjük őket. A korongok nekem szétestek, viszont az illett a burgerbe, szóval négy darabot sikerült kiszenvedni. :D És emellé lett még kb. 10 falafel golyócska.

Ha elkészültek a bucik, rácson hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint megtöltjük őket mindenféle finomsággal és jóízűen elfogyasztjuk! :)