2017. május 8., hétfő

Répatorta (laktóz-, cukor- és tojásmentes)

A múltkor sikerült sok répát olcsón beszerezni (bár ez nem újdonság😄), ezért hétvégén arra gondoltam, készítek valami finomságot belőle. Nézegettem a recepteket és sajnálattal konstatáltam, hogy a tojás a receptek egy fontos összetevője, amivel mi épp nem rendelkezünk. De sebaj..addig kutattam, ötleteltem, míg nem sikerült megalkotni ezt az ínycsiklandó finomságot!😍
Hozzávalók:
- 1 csésze (250 ml) rizsliszt
- 1 csésze Dia-Wellnes sütőliszt (lehet zabliszt is)
- 1 csomag sütőpor
- 2 nagy répa lereszelve
- 8 ek eritrit
- csipet só
- 1 tk fahéj
- csipet szegfűszeg
- csipet gyömbér
- 1 kupak vanília aroma
- fél csésze kókuszolaj
- 1 marék áfonya
- 2 ek útifűmaghéj
- 1 csésze víz

Tetejére:
- 1 doboz laktózmentes mascarpone
- 1 cs. bourbon vaníliás xilit
- 1 ek citromlé

Én először lereszeltem a répát, mivel számomra ez volt a legnehezebb rész, de kinek hogy tetszik.. :D Tehát összekeverjük a liszteket a sütőporral egy tálban. Egy másik tálban a reszelt répához hozzáadjuk az édesítőt, a fűszereket, a vanília aromát, a kókuszolajat és az áfonyát, alaposan elkeverjük, majd az egészet a lisztes keverékhez öntjük. Két evőkanál útifűmaghéjat elkeverünk egy csésze vízben, kicsit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a masszánkhoz. Alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180°-ra előmelegített sütőben, légkeveréssel kb. 20-25 percig sütjük. Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni, addig elkészítjük a mázat. A mascarponét a xilittel és a citromlével habverővel elkeverjük, majd a tortát visszahelyezzük a formába és a tetejére öntjük. Kb. 3 órát hagyjuk állni a hűtőben és már fogyaszthatjuk is. Gyönyörűen szeletelhető és isteni finom! 

Az ötleteket innen és innen merítettem.