2017. május 31., szerda

Mogyoróvaj házilag

Nagyon szeretem a mogyoróvajat, főleg lekvárral, ahogy az amerikai filmekben eszik. 😋 De általában nem egy olcsó mulatság..így elkészítettem itthon. Az alap ötlet onnan jött, hogy egy nagyon kedves barátnőmnek névnapja volt és mindenféle házi finomságot szerettem volna neki ajándékozni, többek között mogyoróvajat. Azóta már többször is készítettem, úgyhogy itt az ideje megosztani a tapasztalatokat!
Ahogy a képen is láthatjátok, nincs szükség sok hozzávalóra. Egy aprítógép, 1-2 csomag sótlan földimogyoró és egy üvegcse, amibe beletesszük, ha kész. :)
Egyedül az idő az, amiből többre van szükségünk, no meg a türelem! 

A mogyorót beleöntjük az aprítógépbe és beindítjuk. Először szemcsés állagú lesz, majd kezd megkeményedni és összeállni. Közben nem árt gyakran pihentetni a kis gépet, mert eléggé felmelegszik a nagy munkában. 
10-15 perc után szépen elkezdi az olajat engedni magából, amitől még 10-15 percre rá (pihenőkkel) folyékony állagú lesz a mogyoróvajunk. 
Aki darabosan szereti, az hagyhatja crunchy-ra, aki nem, az meg teljesen simára dolgozhatja. :) Kb. fél óra a művelet és egy csomagból nagyjából egy ikeás üvegcsényi mogyoróvaj lesz. 
Lehet sós mogyoróval is készíteni, vagy a simát édesíteni, hajrá a kísérletezéshez! :)