A gnocchi nagyon csábító számomra, hiszen szinte minden boltban kapható, olcsó, hamar kész van és sok mindennel variálható. Ám sajnos ezeknek a csupa jó dolgoknak ára van. Még hozzá az, hogy általában nem túl egészséges hozzávalókból készül. 😕 Viszont azt is tudjuk, hogy ma már olyan fejlett a főzőtudomány, hogy ez nem lehet akadály! 😉 Az édesburgonyára esett a választásom, mert finom, tápanyagokban gazdag és nem mellesleg akciós is volt. 😍 Nagyon izgalmas volt az elkészítés, még videót is néztem, hogyan formázzák a nagy szakácsok a gnocchikat.😁 Kétféleképpen is sikerült variálnom, nézzétek!


Hozzávalók a gnocchihoz:
- 3-4 darab közepes édesburgonya
- kb. 35 dkg gluténmentes lisztkeverék (nálam kb. 150 g Szafi Free Lángos lisztkeverék és kb. 200 g Szafi Reform CH-csökkentő lisztkeverék)
- csipet só
A burgonyát megmossuk, megtöröljük és kb. 30-40 perc alatt puhára főzzük (sütni is lehet). Ha kész, megvárjuk míg kihűl, lehúzzuk a héját és krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a sót, a lisztet csak fokozatosan, és összegyúrjuk. Nem véletlen írtam, hogy "kb.", mivel sajnos nem mértem adagokat, annyira izgultam, hogy jó legyen.😁De bízzatok bennem, nagyon jól lehet érezni az állagán, hogy mikor jó. Az a fontos, hogy ne ragadjon, de ne is legyen túl kemény. Én kicsit pihentettem (magamat is), mielőtt neki álltam a formázásnak. A tészta felét lisztezett felületen átgyúrtam, majd egy ujjnyi széles rudat sodortam belőle. Kb. 3 cm-es kis téglalatestekre vágtam, majd egy villán végig görgettem. A forrásba linkelek majd videót. 😛 Ha már forrás, akkor a megformázott kis gnocchikat forrásban lévő sós vízbe teszem, és amikor a víz felszínére úsznak, akkor leszűröm. És akkor ezt meg lehet csinálni még egyszer a tészta másik felével.
Kétféleképpen készítettem el. Az egyik változatban olívaolajon megfuttattam egy kis olasz fűszer keveréket, amit még Rómából hoztunk és hozzáadtam a gnocchit.
A másik változatban (kivételesen bolti, bocsi) bolognai szószt melegítettem egy serpenyőben, majd hozzáadtam a gnocchit és egy csomag light mozzarellagolyót. Ez az ízkombináció mindent vitt!😍